22 Kasım 2025 - Cumartesi

STK'lar da koltuğa oturanlar bir daha kalkmak bilmiyor!

İlçemizde Oda’lar ve Esnaf Kefalet Kooperatifi var. Bu oda yöneticilerine baktığımızda koltuğa oturan bir daha ne kalkmak, ne düşmek ne de ayrılmak biliyor. Bu durum sistemin bir ürünü olup, orada kalma haklarını kullanıyorlar.

Yazar - Bayram Türkmez
Okuma Süresi: 5 dk.
Bayram Türkmez

Bayram Türkmez

golbasigazetesi@gmail.com - 05355673077
Google News

İlçemizde Oda’lar ve Esnaf Kefalet Kooperatifi var. Bu oda yöneticilerine baktığımızda koltuğa oturan bir daha ne kalkmak, ne düşmek ne de ayrılmak biliyor.  Bu durum seçim sisteminin bir ürünü olup, orada kalma haklarını kullanıyorlar.

 Onun için bu insanları eleştirmiyorum. Onlara bu hakkı veren sistemi eleştiriyorum. Zira, Cumhurbaşkanı’na bile en fazla 2 dönem yönetim şartı var iken, ondan geriye kalan ne kadar siyasi, sosyal yönetici varsa hepsi ömür boyu istediği koltukta, istediği kadar seçildikten sonra kalabilir. Tüm mesele de burada bu seçimlerle ilgili hiçbir meslek ve zaman düzenlemesi yok. 

  Ülke genelinde de öyle. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 20 yılı aşkın süredir, Ziraat Odalaları Başkanı Şemsi Bayraktar 22 yıldır, diğer başka birçok  oluşumlarda da  olduğu gibi kendimizi bildik bileli hep başkanlar. Ankara’da olduğu gibi Gölbaşı’da bu başkanları takip ediyor. Bu durumu bu seçim sistemi sunuyor. Yeter ki seçilsin!

   İlçemize bakın, Şoförler Odası Başkanlığı dededen oğula geliyor. Bu duruma baktığımızda  şikayet eden de yok.  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’na baktığımızda 35 yıllık gazetecilik yaşamında gördüğüm az bir dönem Yaşar Altun, sonra Hulusi Gürpınar ve son 3-4 dönemdirde İsa Albut başkanlık yapıyor. Yani, bir gelen en az 10 yıl, 15 yıl kalıyor. Bunda da şikayet olmayınca o da yoluna devam ediyor. Gölbaşı Ziraat Odası Başkanlığı’na baktığımda 35 yılda 3. Başkanı olarak geçen yıl göreve başladı.

   Yani, gelen en az 15-20 yıl başkanlık yapıyor. Bir de esnaf kefalet kooperatif başkanı var. 35 yıllık gazetecilik yaşamımda Mirza Albayrak vardı son 3-4 dönemdir (daha önce  yönetimde yıllarca  sektetaryalık yapan) Yakup Sarıçiçek başkanlık yapmaya devam ediyor. Bu arada Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut’un kardeşi de bu kooperatifin vazgeçilmez yönetim kurulu üyesi olup, her dönem seçilir!

    Seçim yasası bu insanlara bu yetkili verdiği için bu insanları suçlamıyorum zira haklarını kendilerinden yana kullanıyorlar.

     Yalnız, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Kooperatifi Başkanlarına ait bir işyeri olması lazım diye biliyorum. Kendi adlarında Gölbaşı’nda işyerleri olmadığı yönünde söyleyenler de var. Ben konuyu araştıramadım bu konu da bir açıklama yapılırsa kamuoyunu da bilgilendirelim. 

       Şimdi, bu odaları örnek verdim ancak bu durum konut site yöneticilerinden tutun da, belediye başkanlarının durumuna da  baktığımızda hepsi aynı çemberin/sistemin içinden payını almaktadır

  Bu seçim sisteminin vermiş olduğu oluşumlar  kalıplaşmış ve ezberlik yanında,  bir de yılların vermiş olduğu yorgunlukla birlikte hizmet üretememeyi de getiriyor.  Yıllarca duran çelik bile yorgun düşüyor ki, insan nasıl yorulmasın, yorulduğu zamanda düşünceleri durağanlaşmasın.

  Oysaki kalıplaşmış düşüncelerin yerine“düşünebilen, üretebilen, sorgulayabilen” sisteme dönüştürmek, siyasilerin olduğu kadar  STK yöneticilerinde sosyal sorumlulukları ve görevleri arasında yer almalıdır.

Peşinden gelen kitleleri aydınlatacak, onları sosyal ve felsefe konularına sürükleyecek, kendi içlerindeki enerjilerini toplumsal sinerjiye dönüştürecek projeleri olması lazım. Ancak, yukarıda saydığımız oluşumların hiçbirisinde böyle bir çaba da yok, böyle bir proje de bugüne kadar görülmüş değil.

   Buradan soruyorum, yukarıda yazdığım oda temsilcileri başta kendi meslek grupları olmak üzere, Gölbaşı'nın sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamına  hangi projeleri üretip, hangi katkıları sunmuşlardır? Ben duymadım, duyan bilen varsa yazsın!

   Yani, “böyle gelmiş, böyle gidiyor” misali kimse sesini çıkarmıyor. Kimse bu düzenin bozulmasını istemiyor, kimse bu ezber sistemine karşı birşeyler yapalım demiyor.  Diyen de, benim gibi fazla destek bulamıyor.

Saygılarımla

Bayram Türkmez

22 Kasım 2025

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları