- Dev Konserde Coşku Heyecan Gözyaşı Vardı
- Türk Dünyası Müzik Gurupları Ayakta Alkışlandı
- Gönül Birlikteliği Salondan Taştı
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti’nin ilk uluslararası etkinliği olan ‘Geleneksel Müzik’ Konseri, vatandaşların büyük ilgisi ve yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Ak Parti Milletvekili Ülker Can, Garnizon Komutanı Hava Korgeneral Abidin Ünal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, mülki idare amirleri ve Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Kavuncu’nun da izlediği konser, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde verildi.
Konser salonu dolup taşarken, çok sayıda vatandaş dev müzik şölenini bir buçuk saat boyunca ayakta izledi.
Duygulu Anlar Yaşandı
TRT Avaz kanalından canlı yayınlanan konserde sahne alan ilk ülke, Azerbaycan oldu. Uluslararası Mugan Müzik Festivali’nin de birincisi olan Azeri grubun solisti Tayyar Bayramov, uzun hava formundaki şarkılarını alkışlar eşliğinde seslendirdi. Azerbaycan grubunun şarkıları sırasında bazı izleyicilerin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.
Geleneksel Müzik Konseri’de ikinci grup olarak sahneye, Rusya Federasyoru Tataristan Cumhuriyeti’nin sanatçıları çıktı. Müzik yaşamlarını eski Türk çalgılarını yaşatmaya adamaları ile tanınan grup, köylerde çalınıp söylenen şarkılarını anneannelerinin sandıklarından çıkardıkları çok özel yerel giysilerle seslendirdi.
Doğal Yaşamdan Müziğe
İzleyenleri büyüleyen Şor Türkleri, özel bir gırtlak tekniği ile şarkılarını izleyenlerin beğenisine sundu. İsimleri Od Ene; yani Türkçe karşılığı ile ‘Ateş Ana’ olan grup, iki telli komuz isimli geleneksel çalgıları ve doğal yaşamdaki sesleri gırtlak tekniği kullanarak canlandırmaları ile beğeni topladı.
Şor Türklerinin ardından sahne alan Kaşkay Türklerinin müzik grubu da, ezgileri ile öz kültürlerinin esintilerini taşıdı.
Türkmenistan sınırında Türkmen Sahra Bölgesi Gumbet şehrinden konuk gelen müzik grubu, ‘bağlamanın kardeşi’ olarak niteledikleri çalgıları ‘dutar’ ve kemençeye benzeyen “kızçak’ ile izleyenlerin gönüllerini fethetti.
Sahnenin Profesör Yıldızı
Sahneye altıncı sırada çıkan Kırgızistan grubunun solisti Roza Amanova Kırgız müziğinin seçkin eserlerinden örnekler seslendirdi. Geleneksel çalgıları komuz ve vurmalı çalgıları baraban eşliğinde sahne alan Roza Amanova, çok sayıda uluslararası ödüle sahip bir sanatçı ve aynı zamanda Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde profesör olarak önemli akademik çalışmaları ile de tanınıyor.
Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’ten gelen Abdurrahman Haltaciyef liderliğindeki müzik grubunun performansında, solistleri Zamira Suyunova’nın sesi dikkat çekti. Grubun bütün üyeleri aynı zamanda, ülkelerinde Geleneksel Müzik Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Türk Dünyası Geleneksel Müzik Konseri’nde Şor Türkleri gibi özel bir gırtlak tekniği kullanan diğer bir konuk grup, Saha Yakut Türkleri oldu. Saha Yakut Türklerinin şarkılarına, ‘homus’ olarak adlandırılan geleneksel çalgı‘ağız kopuzu’nun virtüözü kabul edilen Albina Degtyareva eşlik etti.
Türk Dünyasının Çılgını
Konsere Nogay Türklerini temsilen katılan Arslanbek Sultanbekof, Türk Dünyasında ‘dombıra’ adlı şarkısı ile çok yakından tanınan ve ‘asav’; Türkçe karşılığı ile ‘asi, çılgın’ lakabı ile bilinen bir isim. Sultanbekof’un seslendirdiği hareketli şarkılar da, izleyenlerden büyük alkış aldı.
Katılan müzik gruplarının performansları ile tam bir müzik ziyafetine dönüşen konserde sahne alan son grup ile Ukrayna Kırım Tatarlarının grubu oldu. İzleyiciler Cemil Karikov liderliğindeki grubun şarkılarını coşku içinde dinlediler.
Konserin sona ermesinin ardından hep birlikte sahneye çıkan 42 konuk sanatçı, izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı. |