-Hasat zamanı biçerdöver operatörleri 70 ayrı ekip tarafından denetlenecek..
-Süne ile mücadele de 30 ayrı ekip kuruldu..
-Çiftçi, toprağa sürerkende, ürünü satınca da destekliyoruz..
-Hububatı süneye yedirmiyoruz, tarlaya döktürmüyoruz..
Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından “Kaliteli Hububat Üretimi” konulu seminer düzenlendi. Gölbaşı Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapılan seminere Gölbaşı Kaymakamı Raşit Zengin, Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Seyfettin Ünsal, Ankara Ticaret Odası Genel Sekreteri Sabri Hemdil, Gölbaşı İlçe Tarım Müdürü, Bala ve Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile az sayıda çiftçi katıldı.
Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Seyfettin Ünsal
yaptığı konuşmada kaliteli hububat için çiftçiyi her alanda desteklediklerini belirterek şunları söyledi. “Hububatı daha verimli hale nasıl getiririz diye toplanmış bulunuyoruz. Hububat, İnsan beslenmesinin ana kaynağını oluşturmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde hububat ekiminde ilk sırada Konya, 2. sırada Ankara gelmektedir. Nüfus artmasına rağmen tarım alanları artmamaktadır. O zaman bu aradaki açığı nasıl kapatacağız. Verimliliği artırarak yapacağız. Türkiye tarımı son yıllarda çok gelişmiştir. Dünya da 7. sıraya yükselmiştir…Çiftçilerimizin daha verimli, kaliteli ürünler elde etmesi için projeler hazırlıyoruz. Çiftçimize her yönüyle destek veriyoruz. Mazot desteği 3.70 lira, toprağa sürme işini bitiren çiftçiye sertifikalı tohum kullanana dekara 6 lira tohum desteği veriyoruz, Gübre desteği veriyoruz dekara 4.75 lira, toprak analizi için destek veriyoruz dekara 2.5 lira, son olarakta çiftçimiz ürünü üretti, sattı prim desteği veriyoruz dekara 5 krş. Ayrıca, İl Özel idaresi kaynaklı mahsul fiyatına tohumluk projesi yürüttük. Bu Ankara’da yaklaşık 1 milyon lira yıllarca verdik. Çiftçimizin kaliteli tohum kulanmasını sağladık. Gölbaşı çiftçisine 10 milyon lira , Balalı çiftçilerimize 15 milyon nakit destek verdik. Verim kalitesine büyük zararlar veren süne mücadelesinde 5 büyük ilçesinde 30 tane ekip kurarak mücadele etmekteyiz. Elde ettiğimiz ürünü, süneye yedirmediğimiz gibi tarlaya da dökülmesine izin vermemekteyiz. Bu suretle biçerdöver operatörlerini eğiterek, hem sertifika vermekteyiz, hem de hasat zamanı denetlemekteyiz. Bunun için Ankara da 70 tane ekip oluşturduk. Hasat zamanı etkin bir mücadele yapacaklardır.”dedi.
Ankara Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sabri Hemdil’in açılış konuşmasını yaptığı seminerde Gölbaşı Kaymakamı Raşit Zengin’de bir konuşma yaparak, “üretmek zorundayız, ne olursak olalım üretici olmak zorundayız. “dedi.
Uzmanlar tarafından kaliteli hububat nasıl üretilir! konusunda sunum yapılarak, çalışmalar anlatıldı. |