Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi 1.Bölgesel Bilgilendirme Seminer Programı sona erdi. Gölbaşı’ndan gazetemiz Haber Müdürü HaticeTürkmez ile temsilcimiz Bayram Türkmez’in katıldığı seminer 13-15 Ocak tarihleri arasında Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Yerel Basının sorunlarının ve AB sürecinde yerel basının neler yaptığı ve neler yapabileceği konularının ele alındığı seminer de AB’nin vermiş olduğu hibe kredilerde anlatıldı.
Basın Yayın Enfermasyon Genel Müdürlüğü adına görüş bildiren Uzman Emrah Sümer, önceden en az lise mezunlarına sarı basın kartı verildiğini belirterek, “Şu anda ortaokul, ilkokul mezunlarına da sarı basın kartı veriyoruz.”diyerek 1935 yılında kurulan foto film şubesi tarafından 1830 yılından buyana gelen dökümanları güncellediğini belirtti.
AB Bakanlığı Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanı A.Deren Doğan Yavuz ise AB ile ilgili 33 fasılın devam ettiğini belirterek, “Avrupa Birliği ile mutabakat zaptı sonucu kamu çalışanlarıda komisyonlarda geçici süreli görevlendirilebilecek.
AB’de 25 Türkçe dışında yayın yapan kuruluş olduğunu belirterek, AB’ye Türkiye’nin girmesi halinde Türkçe’nin de resmi dil olacağını belirtti.
Medya için hibe programları olduğunu belirterek, 1 grup medya kuruluşları 2 milyon euro, 2. grup medya alanında faaliyet gösteren medya ve STK lar için 1 milyon euro hibe kredi programları olduğunu belirtti.
Türk Ulusal Ajansı Halkla İlişkiler Koordinatörü Ali Yurtsever, 27 ülkede ulusal ajans olduğunu belirterek, “Gelen fonların tamamını kullanmış bir kurumuz. 2012 yılında 112 milyon euro dağıtıldı, bugüne kadar da 523 milyon euro toplamda proje sahiplerine dağıtıldı.
2012 yılında 15.911 başvuru oldu, bunun 3.596 proje kabul edildi. Bugüne kadar toplam 83.314 proje başvurusu oldu, 21.093 proje kabul edildi. Bu projelerden 2012 yılında 60.483 kişi yararlanırken, toplamda bu sayı 260.883 oldu.”dedi
AB Bakanlığı Araştırma ve Dökümantasyon Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu, Türkiye’de 3500 civarında Yerel Gazete, Tv ve Radyonun faaliyet gösterdiğini, Avrupa Parlemantosu ile ilgili işleri takip ettiklerini belirterek, “Kamuoyunu meşgul eden her konu da araştırma yapıp, bakanlığımıza aktarıyoruz..”dedi.
AB Bakanlığı Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Uzmanı Dr.Hakan Çağlar Erürker ise yaptığı konuşma da, “Avrupa Birliği nasıl ayakta duruyor. Karşımıza 5 dinamik çıkıyor. İstikrar, Uzlaşı, Dayanışma, İşbirliği ve Hukuksal Düzen (Adalet Divanı) ..Avrupa Birliği’nin kendine koyduğu hedep 2020’de akıllı ve çevreci bir yapının yüzde 70 oranına çekilmesidir. Şu anda yüzde 60’lara yakın bir orandadır. “dedi. Erürker, Türkiye’de yıllık ortalama 1 milyon 400 bin kişinin bilgi edinme için başvuru yaptığını belirtti.
Türk Yerel Medyasının AB sürecinde Daha Etkin Rol Alması konulu panel yapıldı. Panel Başkanı AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak olurken, Diploması Muhabirleri Derneği Zeynep Gürcanlı, Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, Diploması Muhabirleri Derneği Y. K. Ü. Bahadır Selim Dilek, AFyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abduoğulları konuşmacı olarak yer aldı.
Zeynep Gürcanlı, 17 yıl dış politika muhabirliğini yaptığını belirterek, Türkiye’de Avrupa Birliği’ne farklı kesimler kendi amaçları doğrultusunda nasıl kullanırız diye bakıldı. İkinci bir yanlış ise, Biraz mağazin tarafı ön plana çıkarıldı. Örneğin, salatalık boyu 3 cm.mi, 5 cm. olacak denildi. Bir başka yanlış ise siyasi yaklaşmak oldu. Bu siyasilerin suçudur. “dedi. Avrupa Birliği’nin bir standartlar bütünü olduğnu, sağlıktan çevreye, eğitimden adalet her alanda standartların belirlenmesidir.”diyerek internet gazeteceliğine önemine değindi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker ise, “Yaygın medya şehir ekleri çıkarıyor. İleriki zamanlarda televizyonlar, arkasından radyolarda yer alacak. Yerel medya ne kadar boşluk yaratırsa birileri gelip dolduracaktır…Gazeteler, basın ilan kurumuna dayalı bir gazeteolursa daha iyi okunan bir gazete haline gelmiyor.”dedi.
Afyonkarahisar Gazeteciler Dayanışma Dernek Başkanı Mehmet Abdioğulları ise Afyonda 33 rükli yayın yapan gazete oludğunu bunların 25 inin resmi ilan aldığını belirtti, 2 tv kanalı ve 7 radyonun olduğunu söyleyerek şöyle devam etti. “Basın İlan Kurumu’ndan destek aldıklarını, bu desteği geliştirerek yerel basın mensupları için sosyal bir alan kazandırdıklarını, TOKİ konutları için destek aldıklarını belirterek, “Sosyal Medya Sertifa Programımız olacak.”dedi.
Diploması Muhabirleri Derneği Y.K.Ü. Bahadır Selim Dilek ise yerel basının acı gerçeklerini gündeme getirerek sorunları şöyle sıraladı. “Eğitim sorunu, Parasal sorunlar, Örgütlü olmayışı yerel basını zayıflatıyor. Devletten gelen sansür birşekilde aşılır ancak kafalardaki, zihinlerdeki sansürü aşmak çok zordur. Yabancı dil öğrenmek artık zorunluluk. Dış dünyaya ilişkin algınızı yerelle bütünleştirip insanlara taşımak zorundasınız. Bazı kelimeleri nasıl yazacağını bilmeyen insanlar da var yerel basın arasında. Yani, doğru dürüst yazmasını bilmiyor ancak gazetecilik yapıyor, bunlarla da karşılaşıyoruz. Kısır çekişmelerle zamanımızı harcıyoruz. Gazetecilik mesleği bir yaşam biçimidir. Bir evrensel meslektir. “dedi.
Panel sonunda konuşmacılara teşekkür edilerek, birer plaket verildi.
Daha sonra seminere katılan yerel gazetecilere sertifikaları verildi. |